Ergoterapi bireylerin günlük yaşam aktivitelerine katılım ve maksimum bağımsızlık sağlayan bir sağlık mesleğidir. Herhangi bir hastalık, kaza, doğumdan kaynaklı patoloji veya yaşlanma sonucu mental, sosyal, duyusal, fiziksel ve duygusal alanlarda oluşan problemleri minimum seviyeye indirmek, mevcut becerileri geliştirmek ve ortaya çıkarmak, bu becerileri günlük yaşamda kullanabilmesini desteklemek için anlamlı ve amaçlı aktivitelerde uygulanır.
Ergoterapist kimdir?
Üniversitelerin 4 yıllık Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi bölümünden mezun olan kişiler Ergoterapist unvanını alır.
Ergoterapistler sağlık halinin devamı için hastalık yaraların önlenmesi, koruyu sağlık hizmetleri, sekonder durumların önlenmesi, yaşam kalitesinin artması, anlamlı ve amaçlı aktivitelerle iyilik halinin korunması gibi alanlarda çalışarak bireyin sağlıklı yaşamının devamlılığını sağlar. Ergoterapistler bireylerin ihtiyaçlarına göre özel olarak tasarlanmış ekipmanlar, araçlar ve teknikler kullanabilmektedir.
Ergoterapi kimlere uygulanır?
Ergoterapi bebeklere, çocuklara, gençlere, yetişkinlere ve yaşlılara yani yaş sınırlaması olmadan her bireye uygulanabilir. Bir tanısı olsun veya olmasın birey eğer günlük yaşam aktivitelerinde zorluk yaşıyorsa ve yaşam kalitesi düşüyorsa Ergoterapist tarafından değerlendirme alarak ihtiyaç duyulan alanlarda Ergoterapi sürecine başlanır.
Ergoterapinin çalışma alanları nelerdir?
- Pediatrik rehabilitasyon
- El rehabilitasyonu
- Psikiyatrik rehabilitasyon
- Engelli bireyler
- Geriatrik rehabilitasyon
- Nörolojik rehabilitasyon
- Yardımcı teknoloji
- Onkolojik rehabilitasyon
- Mesleki rehabilitasyon
- Toplum temelli rehabilitasyon
- Kognitif rehabilitasyon
- Az gören rehabilitasyonu
Randevu ve detaylı bilgi için tıklayın.